Chcąc zmienić naszą dietę, i wprowadzić do niej dużo składników, które dostarczą naszemu organizmowi niezbędnych elementów odżywczych, warto zainteresować się orzechami. Wśród nich bardzo zdrowe są orzechy laskowe, które można jeść pod wieloma postaciami. Z orzechów tego typu robi się na przykład różnego rodzaju smarowidła. Warto jeść je bardzo często (a nawet codziennie), aby zrównoważyć naszą dietę.
Zdrowe smarowidło produkowane z orzecha laskowego
Wiele produktów tego typu wytworzonych jest w stu procentach z orzechów. To sprawia, że smarowidło z orzechów laskowych jest niewątpliwie produktem naturalnym, wybieranym ze względu na brak używania szkodliwych substancji chemicznych. Spożywać je mogą osoby na diecie, a smarowidło może być jedzone na śniadanie, w porze obiadowej czy na kolację. Jest ono nieocenionym źródłem białka rośłinnnego jak i błonnika. Duża podaż błonnika w diecie pomaga w spalaniu tłuszczu, dlatego wiele osób wdraża spożycie orzecha laskowego właśnie po postacią smarowidła. Bardzo ważne jest także dostarczanie wielu składników odżywczych do organizmu. Należą do nich przede wszystkim minerały, jak magnez i potas, a także witaminy z grupy B. Jedząc orzechy w tej postaci regularnie, wpłyniemy także na poprawę naszego nastroju, gdyż mikroelementy, zawarte w maśle orzechowym, pomagają w syntezowaniu hormonów takich jak serotonina, która pomaga w walce z obniżonym samopoczuciem.
Pasty z orzechów wpływają także na zmianę poziomu złego cholesterolu w organizmie. U osób, które zdecydowały się na wprowadzenie do swojej diety orzechów pod każdą postacią, wykryto radykalny spadek poziomu cholesterolu, który odpowiada za występowanie zaburzeń w organizmie. Pasta i smarowidło może być także spożywane przez diabetyków.